» 您尚未 登录   注册 | 社区银行 | 社区婚姻 | 社区成就 | 帮助 | 社区 | 无图版

火花天龙剑 -> 火炎之纹章 -> bws討論區~~新增磨風法的風熟練心得(在第5頁)
 XML   RSS 2.0   WAP 

<<  1   2   3   4   5   6   7  >>  Pages: ( 9 total )
本页主题: bws討論區~~新增磨風法的風熟練心得(在第5頁) 加为IE收藏 | 收藏主题 | 上一主题 | 下一主题
ss_0

该用户目前不在线
级别: 禁止发言
编号: 79581
发帖: 588
配偶: 单身
火 花 币: 19864 HHB
最后登陆:2018-11-05
查看作者资料 发送短消息 引用回复这个帖子

下面是引用always916于2007-11-07 20:45发表的:
我指4點不是回避
而是地形效果4~~騎士有4的~~~

係咩揿三角摯彈出嘅窗口? 呢個係話你知各個兵種走上宜家地形需要減幾多移動力

騎士需要跳下馬先可以擒山, 移動力得5, 行一格減去4, 剩返1只可以行一格平地.......

[40 楼] | Posted:2007-11-07 20:57| 顶端
always916

该用户目前不在线
级别: 火花会员
编号: 84502
发帖: 198
火 花 币: 19322 HHB
最后登陆:2010-05-21

下面是引用ss_0于2007-11-07 20:57发表的:

係咩揿三角摯彈出嘅窗口? 呢個係話你知各個兵種走上宜家地形需要減幾多移動力

騎士需要跳下馬先可以擒山, 移動力得5, 行一格減去4, 剩返1只可以行一格平地.......

原來係咁=.=仲以為高d有so....

[41 楼] | Posted:2007-11-07 21:51| 顶端
Mars

该用户目前不在线
编号: 6899
发帖: 7316
火 花 币: 27277 HHB
最后登陆:2022-09-06
艾雷布的骑士(I)朱红之钻(I)

除了有疾走特技的流浪战士法拉米亚,其他所有角色在未骑乘状态下移动力最高为4
[42 楼] | Posted:2007-11-08 02:01| 顶端
always916

该用户目前不在线

剛剛過了第5章 城砦防衛
不能10回合內過關= =~~
雖然第十回合終於打他重傷~~但有一隻法身上有材料殺不到~~要十一回合才能過關
算吧@@第一次不追求了~~~真的很佩服全35通關的人~~~
還有~~主角拿了專用劍後很多士兵都不打他= =行到他身邊企係到.....
我還故意把主角沖上前去.....這關我只捉了4人~~BOSS~~一袋鐵箭的人~~還有2個雜兵= =
看到很多好盾也沒法捉.....><....因為我瘋打女變了NPC....

[43 楼] | Posted:2007-11-09 01:40| 顶端
fullfree

该用户目前不在线
编号: 35239
发帖: 468
火 花 币: 4383 HHB
最后登陆:2019-07-06

捉人不必靠峰打,概率也就20多点,还不如用魔弓,而第五章除袋子和boss其它没必要抓,那些盾也好不到哪去,之后多得很。不打主角应该是命中0的原因,主角不算盾应该还不会无伤吧。难道你有骏敏5的马^_^,这东东我靠模拟器才在第二章赊了几乎全部袋子买来的- -
[44 楼] | Posted:2007-11-09 13:35| 顶端
shaman

该用户目前不在线
编号: 25332
发帖: 123
火 花 币: 28696 HHB
最后登陆:2009-12-01

马就是奢侈品,俺是不会考虑的,光磨熟练钱就不够花了>_<
第4章末尾能合成轻伤风,5章主线可以用用。
再抱怨一句:第5章真穷~~

从来只有我们斧头帮欺负别人!
斧头帮三宝:怒,反击,粉碎。
斧头帮三绝:跳砍,双投,旋风。
[45 楼] | Posted:2007-11-09 16:03| 顶端
ss_0

该用户目前不在线

下面是引用always916于2007-11-09 01:40发表的:
看到很多好盾也沒法捉.....><....因為我瘋打女變了NPC....
.......

其實你根本唔需要擔心盾嘅問題, 因為後期都係M盾嘅天下, 冇幾個人用s盾

try去捉多d black knight, black shield 好正嘢, 不過動作比較危險, 第一次打可能會激到爆血管

[46 楼] | Posted:2007-11-09 22:01| 顶端
always916

该用户目前不在线

下面是引用ss_0于2007-11-09 22:01发表的:

其實你根本唔需要擔心盾嘅問題, 因為後期都係M盾嘅天下, 冇幾個人用s盾

try去捉多d black knight, black shield 好正嘢, 不過動作比較危險, 第一次打可能會激到爆血管

講m盾就煩-_-....好似露微咁.....s盾好難磨...不過我係第4章先開始用佢.....
因為支線敵人多數都係斧頭兵....一係就打不中....一係就好很痛.....=.=
我都係靠岩岩第5章救鍊金術士果關其中一隻拎劍ge兵磨多左7~~依家仲係13....
轉完職又要磨m盾........
仲有因為一開始盾熟練得3定4....拿精度3成日都擋不到-.-....
我要拿d精度5比佢磨.....(我已經食左+全能力上升大)
最平果個s盾雖然精度4...但防得一.....擋左=冇擋-.-
練盾最易的就是小艾~~因為有挑拨
依家我除左敵人把武器我係要之外都拿來磨盾=.=
依家轉職人仕有3個~~一個係小艾~~一係係修女~~仲有阿萨

[47 楼] | Posted:2007-11-09 23:47| 顶端
always916

该用户目前不在线

下面是引用fullfree于2007-11-09 13:35发表的:
捉人不必靠峰打,概率也就20多点,还不如用魔弓,而第五章除袋子和boss其它没必要抓,那些盾也好不到哪去,之后多得很。不打主角应该是命中0的原因,主角不算盾应该还不会无伤吧。难道你有骏敏5的马^_^,这东东我靠模拟器才在第二章赊了几乎全部袋子买来的- -

其實不止~~靠峰打的...主要是因為她~~命中好~~攻擊高~~用深紅弓~~~鋼鐵箭有26攻擊力
還有其他弓配其他箭~~傷害控制得十分好~~~
我軍暫時都冇咩人有這個水準~~~除左老騎士~~~
這一關我就是靠老騎士~~衝槍~~3x攻擊力~~打到boss得一血重傷的~~
(另外氣合男根本沒有時間比他氣合所以也不計~但支線真的好用)

另外有骏敏的马都唔給主角啦=.=..我要磨他的盾熟練
真是氣死人~~~8x%都成日擋不到....(食左野先有8x%=.=)
我想問如果主角的盾爆了~~你們會不會修一次~~還是用廢盾先?
我已經盡量不用主角盾第5章都已經黃了....

[ 此贴被always916在2007-11-10 00:08重新编辑 ]

[48 楼] | Posted:2007-11-09 23:56| 顶端
always916

该用户目前不在线

下面是引用shaman于2007-11-09 16:03发表的:
马就是奢侈品,俺是不会考虑的,光磨熟练钱就不够花了>_<
第4章末尾能合成轻伤风,5章主线可以用用。
再抱怨一句:第5章真穷~~

除了用金手指~~我都不知道怎樣買馬-.-.....
我有合輕傷風丫~~但只是用了一次~~因為不敢把她放上前....冇人幫她護衛必死~~

[49 楼] | Posted:2007-11-10 00:10| 顶端
ss_0

该用户目前不在线

下面是引用always916于2007-11-09 23:47发表的:

講m盾就煩-_-....好似露微咁.....s盾好難磨...不過我係第4章先開始用佢.....
因為支線敵人多數都係斧頭兵....一係就打不中....一係就好很痛.....=.=
我都係靠岩岩第5章救鍊金術士果關其中一隻拎劍ge兵磨多左7~~依家仲係13....
轉完職又要磨m盾........
.......

其實擋人攻擊都唔賽用露微啦, 後期小艾, 露微老豆, 女聖騎都有盾熟練, +18%盾率幾好用都唔駛去磨, 精度4m盾已經足夠, 露微主要去打嗰d重裝, 因為重裝多用斧頭唔易被打到

至於d馬, 打支線基本冇乜用, 有回合限制嘅關先騎上去, 其他一路跳下來打, 唔駛買好馬, 送嘅嗰d都夠

[50 楼] | Posted:2007-11-10 13:30| 顶端
Mars

该用户目前不在线
编号: 6899
发帖: 7316
火 花 币: 27277 HHB
最后登陆:2022-09-06
艾雷布的骑士(I)朱红之钻(I)

露维打重甲?就她那筋力?
[51 楼] | Posted:2007-11-10 14:53| 顶端
always916

该用户目前不在线

下面是引用ss_0于2007-11-10 13:30发表的:

其實擋人攻擊都唔賽用露微啦, 後期小艾, 露微老豆, 女聖騎都有盾熟練, +18%盾率幾好用都唔駛去磨, 精度4m盾已經足夠, 露微主要去打嗰d重裝, 因為重裝多用斧頭唔易被打到

至於d馬, 打支線基本冇乜用, 有回合限制嘅關先騎上去, 其他一路跳下來打, 唔駛買好馬, 送嘅嗰d都夠

咁佢都會有比人打中ge時候= =驚比人秒左ma~~~
佢用s盾定m盾好@@?我就諗住佢用槍
+18%盾<<<真係好好用~~我岩岩小艾11lv學左之後經常擋~~~機率仲高過主角ge 80%~~
馬果d我都唔會買啦~~~我平時都好似你咁講咁打~~驚死d馬比人打中= =
但係咁樣玩小左騎兵ge特色....我連主線都係除左趕路都唔會騎馬...
除左男弓騎同石弓女....

好多騎兵都想用~~~開始想放棄阿萨~自從出左輕傷小刀佢已經冇咩存在價值~
小艾必用~~露薇磨得我咁辛苦唔想唔用~~~同埋佢係女=.=
露薇老豆<<<諗緊用唔用好~~因為我一隻衝槍都冇
女聖騎<<<能力特技都好好~~都係因為女^^"仲有專用槍

so主要唔升小紅小綠ge原因係唔想磨得咁辛苦之後又唔用~~
但看不到他們的特殊結局><...

[52 楼] | Posted:2007-11-10 16:10| 顶端
always916

该用户目前不在线

能力藥問題~~
我想問~假如他10lv只能有10點力
現在9lv有9點力~用+力藥變成11力
那麼10lv是否無論如何都升不到12力??能力藥會影響峰值嗎?
如果會咪要30lv才能用??
不過我估不會已用了係菲身上=.=....
你們覺得用在那一些人身上比較好?
力藥用了係菲~~補一補力量不足
其中一個hp藥用了係主角~~
因為他10lv只有28hp=.=我覺得好小血~~
防禦藥仲想緊比那個~~給主角都不錯~~

[53 楼] | Posted:2007-11-10 22:50| 顶端
ss_0

该用户目前不在线

下面是引用always916于2007-11-10 22:50发表的:
能力藥問題~~
我想問~假如他10lv只能有10點力
現在9lv有9點力~用+力藥變成11力
那麼10lv是否無論如何都升不到12力??能力藥會影響峰值嗎?
如果會咪要30lv才能用??
.......

能力藥唔會影響到峰值, 成長表上面都會紀錄到你嘅能力係升級加嘅定係吃藥加嘅

畀菲食速度藥得了, 力不足唔緊要, 加入之後識用大劍

力防血, 三支藥睇你鍾意邊個騎士同埋鍾意用邊個擋前面多d而定, 畀晒主角都得

仲有: 露薇老豆而家唔晒上, 除非敵人攻擊力太高需要出來擋下(挑發保證其他人安全), 後期唔駛磨熟練即刻可以上, 到時沖槍大把有

[ 此贴被ss_0在2007-11-11 00:28重新编辑 ]

[54 楼] | Posted:2007-11-11 00:17| 顶端
always916

该用户目前不在线

計過條數要放棄露薇同佢老豆先可以出得哂3隻法同3隻弓手..男弓騎and石弓女仲有專用弓果條友....
瘋打女同菲師兄已經決定放棄~~~連阿萨都要放棄....
聖騎都係得~小艾~女聖騎~同老騎.....
主角~and佢妹~~菲~and雷克馬~~呢到已經13條友....仲有斧神...仲要加多個修女...~另外光明騎士~~
16人=.=.....唉....不過唔知後期可唔可以唔用修女~~用光騎+血唔知夠唔夠~~
咁就可以突一個位出來~~如果後期風法唔勁先放棄吧~~咁就可以多番兩個位出露薇同佢老豆
我想遲d試下搵一關用20回合轉職條女屈爆佢ge風熟練xddd
睇下之後好唔好用@o@"不過佢除左專用風其他都係打一格真係想死~~

[55 楼] | Posted:2007-11-11 03:42| 顶端
ss_0

该用户目前不在线

下面是引用always916于2007-11-11 03:42发表的:
計過條數要放棄露薇同佢老豆先可以出得哂3隻法同3隻弓手..男弓騎and石弓女仲有專用弓果條友....
瘋打女同菲師兄已經決定放棄~~~連阿萨都要放棄....
聖騎都係得~小艾~女聖騎~同老騎.....
主角~and佢妹~~菲~and雷克馬~~呢到已經13條友....仲有斧神...仲要加多個修女...~另外光明騎士~~
16人=.=.....唉....不過唔知後期可唔可以唔用修女~~用光騎+血唔知夠唔夠~~
.......

修女唔用都得, 光騎+血用ヒールII, "癒し"主角妹都識, 最後關因為係室內打, 企位比較少, 加埋牆又多, 雷克馬經常埋唔到身, 用弓箭反而比較好, 咁多出兩只位出來, 可以考慮用瘋打女同露薇老豆了

石弓女不如唔用啦, 出嗰架拋石機, 3-7射程好頂用嘅

[ 此贴被ss_0在2007-11-11 10:08重新编辑 ]

[56 楼] | Posted:2007-11-11 10:00| 顶端
always916

该用户目前不在线

下面是引用ss_0于2007-11-11 10:00发表的:

修女唔用都得, 光騎+血用ヒールII, "癒し"主角妹都識, 最後關因為係室內打, 企位比較少, 加埋牆又多, 雷克馬經常埋唔到身, 用弓箭反而比較好, 咁多出兩只位出來, 可以考慮用瘋打女同露薇老豆了

石弓女不如唔用啦, 出嗰架拋石機, 3-7射程好頂用嘅

拋石機 都有諗過~~但好似會變到好易玩咁~~~
雷克馬有專用劍bo@o@~~~咁唔出佢就趁早用哂佢把野xddd~~
瘋打女係第10章之前都唔可以升lv=.=留番佢ex關比女聖騎磨
不過到時再算~~~依家都係想定主力升邊幾個人

岩岩過左前線之街
個boss20回合先同我出來~~~完全唔知點捉.....捉得來都走唔切~~~
暫時係呢關先最難拎評價
我24回合走果時仲有13個敵人=.=
不過我知道自己捉唔到boss~~捉哂d11攻精度6 的劍^^

[57 楼] | Posted:2007-11-11 18:45| 顶端
shaman

该用户目前不在线
编号: 25332
发帖: 123
火 花 币: 28696 HHB
最后登陆:2009-12-01

第六章主线战确实是有难度的,开始我就说:如果塞妮的转职能赶上6章主线战,游戏难度会下降N级,可惜游戏制作人没有给玩家留有任何余地,这肯定是故意的......

从来只有我们斧头帮欺负别人!
斧头帮三宝:怒,反击,粉碎。
斧头帮三绝:跳砍,双投,旋风。
[58 楼] | Posted:2007-11-11 21:07| 顶端
ss_0

该用户目前不在线

下面是引用always916于2007-11-11 18:45发表的:

岩岩過左前線之街
個boss20回合先同我出來~~~完全唔知點捉.....捉得來都走唔切~~~
.......

可以試下用"歸還之魔石"+輕傷刀+魔弓捉, 不過我都覺得如果捉住佢肯定有人走唔咗, 考慮下啦, 其實最難搞係13章山上面出嘅只boss, 一點都冇可能碰到佢

[59 楼] | Posted:2007-11-11 21:15| 顶端
<<  1   2   3   4   5   6   7  >>  Pages: ( 9 total )

火花天龙剑 -> 火炎之纹章