» 您尚未 登录   注册 | 社区银行 | 社区婚姻 | 社区成就 | 帮助 | 社区 | 无图版

火花天龙剑 -> 火炎之纹章 -> bws討論區~~新增磨風法的風熟練心得(在第5頁)
 XML   RSS 2.0   WAP 

<<  1   2   3   4   5   6   7   8  >>  Pages: ( 9 total )
本页主题: bws討論區~~新增磨風法的風熟練心得(在第5頁) 加为IE收藏 | 收藏主题 | 上一主题 | 下一主题
always916

该用户目前不在线
级别: 火花会员
编号: 84502
发帖: 198
配偶: 单身
火 花 币: 19322 HHB
最后登陆:2010-05-21
查看作者资料 发送短消息 引用回复这个帖子

下面是引用shaman于2007-11-11 21:07发表的:
第六章主线战确实是有难度的,开始我就说:如果塞妮的转职能赶上6章主线战,游戏难度会下降N级,可惜游戏制作人没有给玩家留有任何余地,这肯定是故意的......

係啦=.=我過左前線之街就即刻比我轉~~~

[60 楼] | Posted:2007-11-11 21:23| 顶端
always916

该用户目前不在线

下面是引用ss_0于2007-11-11 21:15发表的:

可以試下用"歸還之魔石"+輕傷刀+魔弓捉, 不過我都覺得如果捉住佢肯定有人走唔咗, 考慮下啦, 其實最難搞係13章山上面出嘅只boss, 一點都冇可能碰到佢

係啦~~~=.=攻略就講到鬼咁輕鬆~~~
魔弓都唔易捉~~boss防高~~仲有將軍盾~~
一定要斧神+無視盾斧再+粉碎
不過算數=.=

[61 楼] | Posted:2007-11-11 21:30| 顶端
ss_0

该用户目前不在线
级别: 禁止发言
编号: 79581
发帖: 588
火 花 币: 19864 HHB
最后登陆:2018-11-05

之後快d培養雷法師, 後期捉人靠佢啦, 神殿一出LIGHTNING就去買, 一樣重傷2倍雷法師仲有手+-

瘋打女經常需要帶d木矢, 石矢配攻擊力, 身上有兩只袋先夠地方擺, 麻煩啊

[62 楼] | Posted:2007-11-11 21:50| 顶端
always916

该用户目前不在线

下面是引用ss_0于2007-11-11 21:50发表的:
之後快d培養雷法師, 後期捉人靠佢啦, 神殿一出LIGHTNING就去買, 一樣重傷2倍雷法師仲有手+-

瘋打女經常需要帶d木矢, 石矢配攻擊力, 身上有兩只袋先夠地方擺, 麻煩啊

依家我已經放棄瘋打女了~~之前場場都有出~~好感度應該都ok~~但冇喂佢食過飯
升到8lv~~魔弓比左男弓手~~升下佢d好感度~同lv~~
我想問重傷雷有幾多本~~~我驚好快用哂~~~

同埋有樣野可能大家都知~~~
我發現~主線唔雇用住~~支線才雇用會平50%
支線都不出他的話~~下一章主線都一樣會平~~
so我諗住每章支線都雇用番瘋打女應該夠~~

[63 楼] | Posted:2007-11-11 22:08| 顶端
ss_0

该用户目前不在线

重傷雷我記得有兩本, 每本用15次? 同魔弓配合用一定夠
[64 楼] | Posted:2007-11-11 22:23| 顶端
always916

该用户目前不在线

大鑊.....之前合左力藥...搞到要第9章先可以合精神藥.....
我想問火法幾lv先可以升到精神5點??..........

[65 楼] | Posted:2007-11-11 22:48| 顶端
ss_0

该用户目前不在线

http://bbs.fireemblem.net/read.php?tid=137179

好彩d屈下點都需要 Lv11, 所以精神藥一定畀火法, 唔駛多考慮

[66 楼] | Posted:2007-11-12 21:51| 顶端
always916

该用户目前不在线

下面是引用ss_0于2007-11-12 21:51发表的:
http://bbs.fireemblem.net/read.php?tid=137179

好彩d屈下點都需要 Lv11, 所以精神藥一定畀火法, 唔駛多考慮

咁唯有快點升到11lv~_~真失敗....

[67 楼] | Posted:2007-11-12 23:05| 顶端
ss_0

该用户目前不在线

e女仔有早熟, 好快到 Lv11, 注意屈點就得了
[68 楼] | Posted:2007-11-13 12:16| 顶端
always916

该用户目前不在线

第6章完了~~~已經6lv~~~諗住之後支線都盡量比哂他捉or殺~~~
已經有4點精~~

[69 楼] | Posted:2007-11-13 17:33| 顶端
ss_0

该用户目前不在线

小心圖書館只靚仔同埋雷法一定唔可以有事, 不然全部衰咗

我仲發現一樣嘢就係: 對熟練度冇要求就可以class change嘅人熟練度長得都好快, 比如菲同火法, 巫女小姐, 有要求嘅人比如小艾同綠毛長得都慢到烏龜擒咁, 激死!

[ 此贴被ss_0在2007-11-13 22:09重新编辑 ]

[70 楼] | Posted:2007-11-13 21:55| 顶端
always916

该用户目前不在线

下面是引用ss_0于2007-11-13 21:55发表的:
小心圖書館只靚仔同埋雷法一定唔可以有事, 不然全部衰咗

我仲發現一樣嘢就係: 對熟練度冇要求就可以class change嘅人熟練度長得都好快, 比如菲同火法, 巫女小姐, 有要求嘅人比如小艾同綠毛長得都慢到烏龜擒咁, 激死!

咁我一定唔會比人死ge@@~~~
小艾真係漫到癲~~果時我第3章磨左2袋槍先20~~~
但露微只係磨1袋就差唔多20~~~
仲有我發現露微應該好好用@@原來佢有待伏料理@@
搞到即刻超鍾意佢~~~
不過我擔心緊迪安唔知入唔入到團~~
我好似一關都未出過佢-_-

[71 楼] | Posted:2007-11-13 22:23| 顶端
always916

该用户目前不在线

露微有待伏真係超好用!!>0<當命中高ge時候待伏真係屈機
岩岩第7章公子救出~~我就隊佢上前
第一個回合有6個兵打露微~~
5個比佢扣左20到~~其中一個石弓手so反擊不能~~~
實在太正!!!~~我已經食哂b lv料理~~~之後每章都能食野兔の蜂蜜ソ-ス
呵呵呵~~~
阿萨原來有反擊料理~~都不錯~~~

[72 楼] | Posted:2007-11-14 03:10| 顶端
ss_0

该用户目前不在线

下面是引用always916于2007-11-13 22:23发表的:

咁我一定唔會比人死ge@@~~~
小艾真係漫到癲~~果時我第3章磨左2袋槍先20~~~
但露微只係磨1袋就差唔多20~~~
仲有我發現露微應該好好用@@原來佢有待伏料理@@

不過我擔心緊迪安唔知入唔入到團
.......

小艾槍成長同綠毛一樣只得30, 但係露微有80, 即係講露微打中一次等於小艾打中兩次半!

恭喜你終於發現露微鍾意吃蜂蜜

想迪安入團前面章唔緊要, 但係第九章分支"兵站基地"一定要出, 打爛晒map上所有欄杆同埋房屋, 過關後即夠殺人數, e個係最後次機會!(拆房屋算殺人數, 真變態設計)

[73 楼] | Posted:2007-11-14 12:20| 顶端
always916

该用户目前不在线

兵站基地有冇60個欄杆同埋房屋咁多丫= =??
我之前幾章駛唔駛出一出佢殺番廿個人到~~
岩岩騎士の誇り我出左佢~~比佢殺哂全板d人咁仔~~~升左6lv=.=
打完騎士の誇り終於有菲mm ex關~~~真係嚇死我~~~
因為我第4章先開始用露微....仲快過菲...菲出場後我差不多板板都用~~章章都食野~~
不過出左來就得了~~~我見到菲 ex關~入面有一個带愈护符的祭祀<<<<可唔可以用來磨風熟練~~
我見全35都冇寫~~唔通打不中~~
佢精神6~~~我風法都係6x2~~打佢都唔扣血~~
同埋佢重傷精神仲會唔會有6??

[74 楼] | Posted:2007-11-14 20:46| 顶端
ss_0

该用户目前不在线

冇60個咁多, 但30-40一定有嘅, 不過嗰關仲有好多敵人+增援, 你唔會一個都唔俾佢殺嘅係wa?

菲 ex關~入面有一個带愈护符的祭祀<<<磨風熟練都可以, 不過佢會還手比較危險, 不如捉住佢, 換返個只識用 DARK HEAL 嘅磨安全d, 不過如果可以偷晒佢d魔法先就冇問題了, 值得試下

一般磨風熟練可以用20 turn 變敵人嘅靚仔, 之前裝好愈护符, 揀關冇回合限制嘅, 盡情地打

[ 此贴被ss_0在2007-11-14 21:46重新编辑 ]

[75 楼] | Posted:2007-11-14 21:37| 顶端
ss_0

该用户目前不在线

同埋佢重傷精神仲會唔會有6??<<<

你沒試過咩, 打重傷嘅人命中強制係100, 防禦0, 而且所有裝備失效, 唔可以磨熟練嘅啦

[76 楼] | Posted:2007-11-14 21:49| 顶端
always916

该用户目前不在线

下面是引用ss_0于2007-11-14 21:37发表的:
冇60個咁多, 但30-40一定有嘅, 不過嗰關仲有好多敵人+增援, 你唔會一個都唔俾佢殺嘅係wa?

菲 ex關~入面有一個带愈护符的祭祀<<<磨風熟練都可以, 不過佢會還手比較危險, 不如捉住佢, 換返個只識用 DARK HEAL 嘅磨安全d, 不過如果可以偷晒佢d魔法先就冇問題了, 值得試下

一般磨風熟練可以用20 turn 變敵人嘅靚仔, 之前裝好愈护符, 揀關冇回合限制嘅, 盡情地打

原來都有30個~~咁呢關可以唔出迪安了^^thx
但寫全35果友話先打到佢重傷來磨熟練ka wo@@"
我見佢之後話第10章先出海之勇者ex關又係有個带愈护符的比女聖騎磨槍
20turn變敵人果個會攻擊~~~仲幾痛下=.=~仲要無限用
so我先諗住好唔好係呢關磨風法~~~
不過風法都唔知仲有冇位出~~~=.=
依家露微先係我ge至愛~~~
同埋只要露微企係崖到~~敵人來攻擊~~敵人回避會變成0~~
真係好難打唔中= =仲有斧回避....除左弓手同魔法根本冇人傷到露微~~
弓手打中都仲有個m盾~~真係強到爆~~
暫時玩了咁多章~~~我覺得最易玩ge係第7章主線~~~可以清場過板
同第5-6章主線真係完全唔同lv~~

[77 楼] | Posted:2007-11-14 22:12| 顶端
ss_0

该用户目前不在线

恭喜你打完咗一半, 不過第9章開始敵人有衝槍, 攻擊力高到離晒譜, 前面又需要趕時間, 所以會開始難打, 準備好啦

儘快培養d防高嘅人好擋敵人, 人地熟練唔底迴避唔到嘅

[78 楼] | Posted:2007-11-14 22:20| 顶端
always916

该用户目前不在线

下面是引用ss_0于2007-11-14 22:20发表的:
恭喜你打完咗一半, 不過第9章開始敵人有衝槍, 攻擊力高到離晒譜, 前面又需要趕時間, 所以會開始難打, 準備好啦

儘快培養d防高嘅人好擋敵人, 人地熟練唔底迴避唔到嘅

衝槍遲d我諗住計好位用露微來一個停一個~~
除非佢地回避有小偷咁高~~唔係都係難逃一死 xddd~~

[79 楼] | Posted:2007-11-14 22:37| 顶端
<<  1   2   3   4   5   6   7   8  >>  Pages: ( 9 total )

火花天龙剑 -> 火炎之纹章