» 您尚未 登录   注册 | 社区银行 | 社区婚姻 | 社区成就 | 帮助 | 社区 | 无图版

火花天龙剑 -> 火炎之纹章 -> 終於成功用電腦玩bws~~有幾個問題想請教(pcsx2)
 XML   RSS 2.0   WAP 

本页主题: 終於成功用電腦玩bws~~有幾個問題想請教(pcsx2) 加为IE收藏 | 收藏主题 | 上一主题 | 下一主题
always916

该用户目前不在线
级别: 火花会员
编号: 84502
发帖: 198
配偶: 单身
火 花 币: 19322 HHB
最后登陆:2010-05-21
查看作者资料 发送短消息 引用回复这个帖子
終於成功用電腦玩bws~~有幾個問題想請教(pcsx2)

怎樣設定遊戲才能最順暢~~~?
我平均30左右fps
玩時音樂不能流暢~~
是否用iso玩會比較快??
現在我只知怎樣能用cd玩
還有這模擬器是否只有一個save??
但能save已經比ps板易玩了= ="

[楼 主] | Posted:2007-10-30 22:47| 顶端
shaman

该用户目前不在线
编号: 25332
发帖: 123
火 花 币: 28696 HHB
最后登陆:2009-12-01

俺只说一句:开跳帧。

从来只有我们斧头帮欺负别人!
斧头帮三宝:怒,反击,粉碎。
斧头帮三绝:跳砍,双投,旋风。
[1 楼] | Posted:2007-10-30 23:55| 顶端
always916

该用户目前不在线

修正~~平均應該係40fps左右~~~~但要50開始跟ps2差不多
开跳帧<<<看不懂

[2 楼] | Posted:2007-10-31 01:26| 顶端
灰翼

该用户目前不在线
级别: 注册会员
编号: 50076
发帖: 35
火 花 币: 23902 HHB
最后登陆:2010-08-11

F1切换存档
F2save
F3load
F4跳帧

[3 楼] | Posted:2007-10-31 03:45| 顶端
hjwfqxc

该用户目前不在线
编号: 84679
发帖: 3
火 花 币: 19095 HHB
最后登陆:2011-11-19

楼主难道用光驱读盘中?理论上用ISO确实比较快,当年模拟PS游戏都是制成ISO再玩的
因为去年入手了7W6,pcsx2模拟器我没太研究过,视频如果是插件系统,那么一般都可以设置跳桢,以保证游戏100%速度运行,但是画面会变的比较“卡”,楼主现在40FPS,跳桢的话,对于一款SLG来讲,应该可以忍受了(我现在用NDS模拟器玩逆转裁判4,跳着跳着也忍了)

[4 楼] | Posted:2007-10-31 03:46| 顶端
always916

该用户目前不在线

下面是引用hjwfqxc于2007-10-31 03:46发表的:
楼主难道用光驱读盘中?理论上用ISO确实比较快,当年模拟PS游戏都是制成ISO再玩的
因为去年入手了7W6,pcsx2模拟器我没太研究过,视频如果是插件系统,那么一般都可以设置跳桢,以保证游戏100%速度运行,但是画面会变的比较“卡”,楼主现在40FPS,跳桢的话,对于一款SLG来讲,应该可以忍受了(我现在用NDS模拟器玩逆转裁判4,跳着跳着也忍了)

跳桢是什麼= =??
你說的"卡"我明白丫~^^是不是時快時漫??
其實都ok ~~~我關戰鬥畫面的~~
不過享受不到他美妙的音樂~~><
bws的音樂給到我當年系普的感覺~~~
一種宏偉的感覺~~很棒唷~~
nds模擬器我感到比ps2模擬器更"卡"= =

[5 楼] | Posted:2007-10-31 06:03| 顶端
ss_0

该用户目前不在线
级别: 禁止发言
编号: 79581
发帖: 588
火 花 币: 19864 HHB
最后登陆:2018-11-05

跳桢 = frame skip
就係犧牲少少流暢度來保證遊戲o既速度正常,唔知咁講你明唔明?
缺點就係有時候o岩o岩睇到舉刀畫面即刻轉到人掉血甚至死o左,因為有幾張圖被跳過去了

其實用ps2打效果一定好過電腦啦,因為ps2都可以打HARD DISK,唯一缺點就係唔可以隨時紀錄

[ 此贴被ss_0在2007-10-31 12:29重新编辑 ]

[6 楼] | Posted:2007-10-31 12:21| 顶端
always916

该用户目前不在线

下面是引用ss_0于2007-10-31 12:21发表的:
跳桢 = frame skip
就係犧牲少少流暢度來保證遊戲o既速度正常,唔知咁講你明唔明?
缺點就係有時候o岩o岩睇到舉刀畫面即刻轉到人掉血甚至死o左,因為有幾張圖被跳過去了

其實用ps2打效果一定好過電腦啦,因為ps2都可以打HARD DISK,唯一缺點就係唔可以隨時紀錄

因為我的ps2壞了=_=......重玩第2章中~~~用電腦玩的話只要不限回合~~不用救人
可以全捉~~~很爽唷!!@@~~

[7 楼] | Posted:2007-10-31 17:58| 顶端
ss_0

该用户目前不在线

你部機買咗幾耐?點壞咗架?我記得ps2應該唔會咁易壞,我自己架用咗三年成日都打老翻一點問題都冇
[8 楼] | Posted:2007-10-31 18:36| 顶端
光明与黑暗

该用户目前不在线
编号: 43383
发帖: 715
火 花 币: 32702 HHB
最后登陆:2020-02-21

lz电脑是什么cpu?
ds模拟器不成熟,不过逆转4的话我倒是可以全速了
塞尔达速度也不错

风来人,漂泊,无尽的宿命.
[9 楼] | Posted:2007-10-31 19:22| 顶端
flamewing

该用户目前不在线
编号: 6864
发帖: 159
火 花 币: 26860 HHB
最后登陆:2020-01-27

我不相信LZ能用模拟器正常玩通关..........
[10 楼] | Posted:2007-10-31 23:21| 顶端
always916

该用户目前不在线

下面是引用ss_0于2007-10-31 18:36发表的:
你部機買咗幾耐?點壞咗架?我記得ps2應該唔會咁易壞,我自己架用咗三年成日都打老翻一點問題都冇

唉.....9成9中左黑店~~~唔夠2年壞了三次~~次次都係壞頭

第1次3個月左右....load load下部機就死左頭.....

第2次~~上年勁潮濕...放左部機係地上唔記得收機~~~第2日部機出水.....

第3次~~第一次自己燒完隻碟玩左1日左右~~個頭就壞壞地.....

我諗我部機係唔可以load燒出來的碟.....依家個頭雖然壞壞地....
但load啤碟完全冇事.....不過啤碟唔係到到有.....舊ge game更加唔會有....

同埋我係薄機.....聽人講易壞d.....但我fd同你一樣....3年咩事都冇....

講起都燥~~~錢唔係冇~~但成日拎去整好q煩~~又要等又成走幾轉~唔想再整~~整完轉個頭又壞~~~
如果佢仲有game吸引到我買過部好過~~~

[11 楼] | Posted:2007-11-01 03:04| 顶端
hjwfqxc

该用户目前不在线
编号: 84679
发帖: 3
火 花 币: 19095 HHB
最后登陆:2011-11-19

我不是凹流玩家,升级只要不是白板就能接受,所以还算省机器
我的PS2也是薄机,也是因为经济原因,去年才买,用了一年半了,平均每天跑5小时左右吧。目前机能尚可, 只是3个月前开始无法读D9盘了……
另外光兄说逆转能模拟跑全速,但是我是VISTA,用的很不爽,吃内存!想换XP,因为买机器时预装的正版系统,所以忍了! 如果不是预装,我可买不起那玩意,到现在喜欢的NDSL都没舍得买。

[12 楼] | Posted:2007-11-01 15:04| 顶端
WingST

该用户目前不在线
编号: 39625
发帖: 212
火 花 币: 2045 HHB
最后登陆:2017-07-15

我都还在慢慢下ISO中。。。期待早日开始玩吧。。
[13 楼] | Posted:2007-11-01 16:53| 顶端
ss_0

该用户目前不在线

下面是引用always916于2007-11-01 03:04发表的:

我諗我部機係唔可以load燒出來的碟.....依家個頭雖然壞壞地....

同埋我係薄機.....聽人講易壞d.....但我fd同你一樣....3年咩事都冇...

.......

燒碟時候一定要用4X(5240kb/s),不然部機去load時會加大頭嘅功率,更加易壞

我係50006厚機嚟嘅,薄機好似散熱有問題,之前薄ps one都係咁

不過厚機最大好處就係可以用硬碟打,又樫頭load速度又快

[14 楼] | Posted:2007-11-01 18:18| 顶端
fullfree

该用户目前不在线
编号: 35239
发帖: 468
火 花 币: 4383 HHB
最后登陆:2019-07-06

同道中人,这种游戏第一次玩就应决定用模拟器啊~~~用了不到2章的PS2就直接换了,太明智了
[15 楼] | Posted:2007-11-02 11:20| 顶端

火花天龙剑 -> 火炎之纹章